5. – 7. august 2016

Heitke Hangud – Kokad Koos!

Vabaduse 47
avatud 6. augustil kl 12.00–22.00

MTÜ Jääk ja Praak plaanib sel suvel oma kohvikuga teha kummarduse kõige pühamale ja raskemale tööle suvel – heinatööle. Järgime Pühalepa vanasõna “ega see hein heinakuus valmis saa”. Seega on paras aeg auväärset tööd meenutada lõikuskuu esimesel nädalavahetusel Kärdlas.

Meie kohviku peamised märksõnad on muidugi hein ja heinategu. Kes ei oleks pidanud meist suvel heina tegema? Kõigepealt meenuvad paljudele loomulikult veri, higi ja pisarad, sest heinategu on olnud enamasti noore inimese esmane kokkupuude tõsise tööga. Aga rääkides heinatöö “kannatustest” pikemalt, siis ilmub vestluspartneri juttu pigem nostalgiline ja igatsev toon.

Hiiumaal on seoses heinategemisega kasutusel väga palju spetsiifilisi sõnu. Näiteks ei tähenda kokk kaugeltki mitte ainult elukutset ja kärp ei ole siin saarel ainult väike vahva loomake. Lisaks pole ammune see aeg, kui ka Kärdlas Vabaduse tänaval jalutasid ringi mutikesed, kellel lehm köiega kaasas, ning heinategemine oli väga eluline ja oluline teema. Oleks väga asjakohane seda kohalikele inimestele ja Hiiumaa külalistele meenutada.

Söök ja jook – eelistame hiiumaist ning sellist söögikraami, mis seostub meile heinal käimisega. Sellisteks toitudeks on kindlasti koduleib rohke võiga, kartul koorekastmega, hapupiim ja kama. Muidugi tulevad letile ka hõrgutavad küpsetised nagu kõrrekook, heinahõrgutis jne.