2.–5. augustil 2018

Tädi Illa Parimad Palad

Harju külas Uustalu talus
avatud 4. augustil kell 12–20

"Miks te ette ei helistanud? Mul pole ju mitte midagi teile süüa anda!"

Sellise lausega tervitas tädi Illa alati kõiki sugulasi, kes talle Tallinnas külla sattusid. Läks pool tundi mööda ja laual oli supp, praad ja magustoit.

Alates 70ndatest ei möödunud Nuudi suguvõsas ükski sünnipäev, pulm ega matus ilma tädi Illa tehtud söökideta. Illa tutvustas muidu lihtsa menüüga harjunud Hiiumaa sugulastele peenemaid pealinna retsepte: “Ameerika salat” peedi ja vahukoorega, kalakastanid, pitspannkoogid, kohupiimasõrnikud jpm. Küsimus selle kohta, kas me oleme ikka söönud, oli temaga kohtumise lahutamatu osa. Ja järele ei tohtinud midagi jääda, sest “kõik tuleb ära süüa, kus see muidu jääb?”. Tema korteri uks oli alati kõigile sugulastele ja sõpradele avatud. Kindlasti mõjutas tädi Illat 50-aastane karjäär Balti Manufaktuuris ja sealne kollektiiv – paljud retseptid on slaavi köögi mõjutustega.

Illa, õige nimega Ilma (Vähejaus) Märss, sündis 1936. aastal Jausas Nuudi talus 12-lapselise pere üheksanda lapsena. Lisaks tädi Illale tegid oma kodudes väga hästi süüa ka kõik tema õed ja vennad.

Nii, nagu igas suguvõsas on oma Mamma, on igas suguvõsas kindlasti ka oma oma tädi Illa. Soovime, et mälestus nendest püsiks.

Harju külas Uustalu talu kodukohvikus pakume laupäeval, 4. augustil tädi Illa jagatud ja suguvõsa perenaiste kirja pandud retseptide järgi tehtud roogasid ning meie onude-tädide poolt nende peredele valmistatud lemmiktoite.

Kohviku meeskonnas löövad kaasa Illa vendade järeltulijad ja nende sõbrad-tuttavad nii Hiiumaalt kui Tallinnast.