Ungari õhtusöök ajaloolise Lauka mõisakoha hoovis

Koht: ajaloolise Lauka mõisakoha hoovis
Aeg: 3. augustil 2018 kell 18
Mitu inimest: 14 
Hind: 20 eurot/inimene
Kontaktsylvi.seppel.hyvonen@gmail.com 

Lauka mõis rajati hiljemalt 16. sajandil arvatavasti võimu ja korra kindlustamiseks keskustest kaugelejääval alal, kaitseks mereröövlite eest. Lauka mõisa nimi (laugas – lahesopp, väike laht) viitab seosele merega. Võib arvata, et meri oli tollal ~2 m kõrgemal praegusest tasemest ning mõisa naabruses oli iidne sadamakoht. Mõis oli algselt peamiselt Saare-Lääne piiskoppide valduses; 18. sajandi keskel olid selle omanikeks aga Hertzogid ja hiljem Borningud. Edasi käis mõis käest kätte: 1774 W. K. Ungern-Sternberg, 1776 M. W. Pistohlkors, hiljem ooberst Erdtmann. Aastal 1781 sai mõisa omanikuks parun O. R. L. Ungern-Sternberg ning Lauka hakkas kõrvalmõisana kuuluma Kõrgessaare mõisa juurde. Kahjuks mõisahoonet ei ole säilinud, vaid moonakate maja ja ait.

Oleme 6 aastat järjest käinud Ungaris ja saanud sealt endale sõpru ning kohapeal õppinud tegema Ungari traditsioonilisi toite. Toite tuleb appi valmistama 16 aastat Ungaris elanud eestlanna Eda, kes pakkus Ungaris sarnaseid õhtusööke turistidele.

Õhtusöögil pakume eelroaks traditsioonilisi Pogácsa snäkke, pearoana Egery piirkonna vana retsepti järgi valmistatud Gulyás'i suppi (keedetakse lõkkel suures pajas kuni 6 tundi, peamised komponendid on loomaliha, paprika, tomat jne ja loomulikult ungari maitseained) ja magustoiduks Samlói Galuska't (natuke sarnane meie kräsupea koogiga).Tegemist on Ungari mõistes lihtsate talupojatoitudega. Ka meie õhtusöök on mõeldud n-ö lihtsana ehk istume palklaua taga, WC on õues ja ümbrus askeetlik.

Loomulikult oleks kohapeal (kui ikka kalamees kala saab) sooja suitsulesta, et ikka natuke Hiiumaad ka oleks.

Aitäh kõikidele toetajatele, kes Kohvikutepäeval kaasa aitavad!